I djeci je potreban godišnji odmor…

Tijekom godine naši se dani svode otprilike na istu rutinu: ujutro odvodimo djecu u vrtić, odlazimo na posao, uzimamo djecu iz vrtića, obavimo kasni ručak, malo igre, večera, pripremanje za sutra, kupanje i spavanje.. I tako i dana u dan. Često nam glavnom prođu misli poput: “Uf, tek je srijeda, jedva čekam petak i onda napokon vikend.“ Na neki način jedva čekamo vikend da pobjegnemo od svakodnevne rutine i obveza, zar ne? Tako iz tjedna u tjedan i brojimo dane do godišnjeg odmora. “Jedva čekam godišnji!“ vrlo su česte riječi.

 

Osim rutine u kojoj se osjećamo sigurno, svi ponekad želimo i odmak od nje.

 

Često i djeca izgovaraju rečenice poput: “Jedva čekam godišnji. Sljedeći tjedan idem na godišnji pa me nema u vrtiću.“ Simpatično je i zabavno kad dijete kaže da ide na godišnji odmor.

 

Kako izgleda dječji dan?

Dolazak u vrtić, igra, doručak, igra i odgojno-obrazovni rad, likovne, sportske aktivnosti, užina, boravak na otvorenom, igre u dvorištu, borba za igračke i pažnju odgojiteljice, mali sukob s najboljim prijateljem, izostanak pogleda simpatije, ručak, igra ili popodnevni odmor, slasni keks/kolač ili voćka, …  Lijep dan, pun pjesme, igre, veselja, učenja, frustracije, tjeskobe, pozitivnih i negativnih emocija, čak i odmora.

 

A kakav je vaš dan?

Sada, roditelji, razmislite o vašem radnom danu… Koja je razlika između vašeg i djetetovog dana? Kada malo bolje razmislite, zapravo je vrlo mala. I odrasli i djeca bude se rano – htjeli oni to ili ne. Djeca odlaze u vrtić, a vi na posao. Oboje se susrećete s novim izazovima, uspjesima i neuspjesima, usponima i padovima.

 

Prosječno radno vrijeme na poslu traje 8 sati, djetetov radni dan često traje i duže ako uzmemo u obzir da je dijete u vrtiću dok se vi vozite na posao i s posla ili iskoristite priliku za kavu ili kupovinu. Za to vrijeme dijete provodi više vremena u vrtiću okružen izazovima i osobama koje mu se možda sviđaju, a možda i ne.

 

Odrasli često pomisle: „Pa od čega bi se djeca odmorila? Ona se cijeli dan igraju!“ I to je istina, djeca se igraju i igrajući se uče. Igra je njihov posao!

 

Isto kao i mi, odgojiteljice i roditelji, i djeca imaju obavezu, tj. „posao“, ići u vrtić. Njihovo jutro također je ispunjeno rutinama: probude se, a ponekad bi baš htjela još malo odspavati ili pogledati crtić, … ali, moraju na vrijeme krenuti u vrtić kako bi roditelji na vrijeme stigli na posao.

 

Kada dođu u vrtić slijede dnevni ritam aktivnosti – njihov „posao“. Taj dnevni ritam aktivnosti predstavlja rutinu koja djeci pruža predvidljivost pa djeca osjećaju sigurnost – što psiholozi i pedagozi ističu kao poželjno jer se razvija povjerenje u odgojitelje i ustanovu. Djeci je jako važna rutina i zato, kad se ona naruši, djeca reagiraju.

 

Ipak, svako dijete kao i odrasla osoba ima potrebu za predahom i prekidom rutine.

 

Školarci broje dane do kraja nastavne godine, a što je s predškolcima? Imaju li oni pravo na praznike? Neki i dalje odlaze svakodnevno u vrtić, neki su manje redoviti, a neki izbivaju cijelo ljeto.

Mnogi se roditelji pitaju koje je bolje rješenje i treba li dijete ići u vrtić bez obzira na to što su oni na godišnjem. Za malu djecu iznimno je važna rutina, no imajte u vidu da se ona značajno mijenja u dječjim vrtićima od početka srpnja kada polako počinje korištenje godišnjih odmora.

 

Srpanj i kolovoz tradicionalno su mjeseci kada se rad organizira na osnovu potreba roditelja. Tada se organizira korištenje godišnjih odmora svih djelatnika (odgojitelja, ravnatelja, stručne službe, pomoćnog osoblja). Osim toga, ljeto je i vrijeme kada se u vrtiću obavljaju razni radovi – ličenje zidova, mijenjanje dotrajalog namještaja, podova, brušenje, lakiranje, sanacije, rekonstrukcije itd.

Stoga se u vrtiću tijekom ljeta događaju brojne promjene. Rutina, zbog koje vodite dijete u vrtić tijekom godine, u ljetnom će periodu biti znatno narušena, stoga ona ne treba biti jedini razlog pohađanja vrtića ljeti. Neke od promjena su spajanje grupa (starijih i mlađih skupina), druge odgojiteljice, promjena svakodnevne rutine i rasporeda na koje su naviknuli tijekom godine.

 

Iako nije uvijek lako udovoljiti i pomiriti sve navedene kriterije, stručni djelatnici vrtića čine ono što je u interesu djece i što je najbolje za njih. Rad s djecom u spojenim grupama je drugačiji i ima svoje specifičnosti i razlikuje se od onoga na što su roditelji naviknuti kroz cijelu pedagošku godinu te često dolazi do frustracije i nerazumijevanja. Roditeljima je teško shvatiti izmjenu odgojitelja, promjenu prostora i neka drugačija pravila, ali još jednom bi voljeli naglasiti da je to ljetna organizacija rada sa svojim specifičnostima.

Odgojno obrazovni rad tijekom ljeta specifičan je zbog uvjeta i načina organizacije. Aktivnosti i igre prilagođavaju se vremenskim uvjetima pa se u najvećoj mjeri odvijaju tijekom jutarnjeg boravka na zraku u skladu s protokolom postupanja i preporukama za zaštitu od vrućine.

Takva ljetna organizacija na neku djecu može djelovati stresno.

 

Ljetna organizacija rada je nova i stresna situacija i za odgojitelje jer su i oni u novom prostoru okruženi nepoznatom djecom za koju su odgovorni i o kojoj se trebaju brinuti. Zbog svega već navedenog rad s djecom u spojenim grupama je drugačiji od onoga na što smo naviknuti kroz cijelu pedagošku godinu i realno je očekivati da će djeca negodovati i da im je potrebno vrijeme da se naviknu na novu grupu djece i odgojitelja. Isto tako je nerealno očekivati od nepoznatih odgojitelja jednaki pristup i informacije o svom djetetu kao od svog matičnog odgojitelja s kojim se družite cijelu godinu i bilo je potrebno vrijeme da se upoznate.

 

Kako se i odgojiteljice moraju odmoriti i napuniti baterije za nove izazove u rujnu, imajte razumijevanja za sve promjene koje vas očekuju u tom razdoblju.

 

Neki roditelji nemaju alternativu jer rade i nema im tko čuvati djecu, no oni koji su kod kuće ne moraju se brinuti da će djeca propustiti važno gradivo koje neće više moći nadoknaditi, stoga dragi roditelji, ne brinite! Onoliko koliko roditelji imaju godišnjeg odmora, koliko nisu u obvezi odlaziti na posao, kada god to bilo, ljeti, zimi, u jesen ili na proljeće, preporuka je struke da u tom periodu i dijete odmori od vrtića. Ne zato što bi to na bilo koji način bilo bitno za odgojitelje, nego samo i jedino zato što je to važno i potrebno vašem djetetu. Iako su mala, djeca znaju kada su roditelji kod kuće i na godišnjem odmoru, te dane pokazuju tugu i ljutnju jer su „mama i tata kod kuće“, a oni u vrtiću i to jasno iskazuju. Nemojmo im priuštiti te osjećaje.

 

Djeca vole biti kod kuće okruženi svojim najmilijima, okruženi svojim igračkama koje će koristiti baš onako kako oni žele i kada to žele, stoga ima je vrlo važan odmak od vrtića kao i odraslima od posla. Boravak u vrtiću djeci je najčešće jedina obaveza u predškolskoj dobi, a s vremena na vrijeme potreban im je odmak. Svaki put kad idete na godišnji odmor priuštite ga i svom djetetu kako bi i ono moglo napuniti baterije za nove izazove koji dolaze. To vrijeme iskoristite u maženju, organizirajte svaki dan kako biste se mogli posvetiti djetetu, a i sebi samima. Organizirajte izlet, posjet muzeju ili kazalištu, istražite parkove i šumeupoznajte svoje dijete i zbližite se s njim. Dijete može mnogo toga naučiti u kvalitetnom obiteljskom druženju i igri s roditeljima, te bakama i djedovima. Promjena sredine također je dobra za dijete i donosi mnoge prednosti, bilo da je riječ o odlasku na selo ili na more. Ljeto je idealno vrijeme da dijete boravi vani, da se igra s prijateljima iz susjedstva. Studije potvrđuju da je igra na otvorenom bez nadzora dobra za djecu. Istraživanje susjedstva kroz igru bez nadzora starijih dobro utječe na djetetovo fizičko i psihičko zdravlje te razvoj socijalnih vještina.

 

Ako je cijela godina bila isplanirana i programirana, ne mora biti i ljetni period. I djeci treba odmor od godišnjih obveza i rutine!

Scroll to Top
Skip to content
Verified by MonsterInsights